Feng Shui Tips

Traditionele Feng Shui versus Moderne Feng Shui

feng-shui-traditionele-moderne

Een aantal keer per jaar krijg ik het verzoek om klanten bij te staan met het op orde brengen van hun woning of kantoor. Met behulp van klassieke Feng Shui. Dan bedoel ik niet mijn reguliere consulten, maar eigenlijk opdrachtgevers die al eens de hulp van een consultant hebben ingeroepen. Hiervan het advies hebben opgevolgd en nu in een ‘iets minder florissante positie verkeren’- op z’n zachtst uitgedrukt.

Wat ik van mijn laatste klant hoorde heeft mij echt wakker geschud. Deze dame zei: ‘Ik voel me opgelicht. Ik kreeg een mooi spiritueel verhaaltje en wat kleurtjes en geen concrete dingen. Ik weet helemaal niet hoe het met de energie van mijn woning gesteld is en waarom ik bepaalde dingen ervaar. Nu is de situatie nog erger geworden en ik heb urgent hulp nodig’.

Hoe kan het, vraag je jezelf dan af, dat assistentie ingeroepen van een Feng Shui consultant, een professional ga je dan maar van uit, dus dan zou het allemaal goed moeten zijn. Toch?!

Traditionele Feng Shui versus Moderne Feng Shui.

Tja, normaal gesproken wel. Maar soms tref je een situatie aan waarbij de consultant wellicht niet helemaal alle Feng Shui kennis onder de knie had (komt zelden voor). Soms omdat de opdrachtgever niet alle remedies en voorstellen uitvoert. Dan heb je zoiets als een auto, maar dan zonder benzine – nice to have, maar werkt niet.

En dan (dit komt heel vaak voor), een opdrachtgever wil Feng Shui in huis toepassen. Hij oriënteert zich op het internet, vraagt rond bij vrienden en kennissen en maakt een keuze. Juiste volgorde – maar als Feng Shui niet je dagelijkse bezigheid is, laat staan je beroep, dan kan het zijn dat je niet weet dat de ene Feng Shui, de andere niet is.

Verschillende Feng Shui?

Feng Shui is van oudsher ontstaan vanuit natuurkunde, tradities, wiskundige inzichten en berekeningen en nog veel meer. De klassieke Feng Shui dateert al uit de tijd van de oude Chinese Keizers, zo’n 6.000 jaar geleden. Feng Shui is door de jaren heen volledig gedocumenteerd en verfijnd.

Deze traditionele Feng Shui herken je zeer snel aan het feit dat de consultant een kompas gebruikt. Want in de basis is Feng Shui gebaseerd op de magnetische velden van de aarde en de invloed die dit op ons mensen en onze omgeving heeft. Daarnaast gebruikt de klassieke Feng Shui berekeningen zoals het Kua getal, Flying Stars en Trigram horoscopen. Van het huis én van de bewoners.

Hoe zit het dan met die 'andere' Feng Shui?

Goeie vraag, normaal genomen noemen we die ‘andere’ Feng Shui, gewoon Feng Shui – maar zo heet deze stroming in het echt niet. De echte naam is Black Hat Sect of Black Hat Sect of Tantric Buddhism (BTB), beter bekend als Westerse Feng Shui.

Deze methode is pas 40 jaar oud en stamt uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw en komt van origine uit Amerika. Kenmerkend is dat het een mengeling van Tibetaans Boedhisme, Taoisme, basis Feng Shui (symboliek van de Pa Kua/Bagua), Japanse astrologie (9-Star Ki) en westerse invloeden is.

In deze school zijn eigenlijk alle huizen gelijk en wordt er geen kompas gebruikt (Noorden zit altijd in de voorgevel). Maar in de volksmond wordt deze vorm ook vaak gewoon Feng Shui genoemd. Zo is de verwarring compleet. In deze stroming gebruikt men zoals gezegd geen kompas. Dus wordt er ook geen rekening gehouden met de aardse invloeden en zijn de voorstellen van een consultant dan ook intuïtief. En niet op basis van berekeningen en feitelijke gegevens.

Dus wat gebeurt er in de praktijk? De ene stroming wordt verward met de andere terwijl de uitkomsten niet overeenkomen! Maar dat is nog niet het ergste. Binnen de klassieke Kompas Feng Shui, wordt bij het kiezen van de beste huis lay-out altijd rekening gehouden met de bewoners (geboortedatum, Kua getal, etc.) – dat heeft allemaal te maken met de goede- en minder goede windrichtingen.

En wat zijn de verschillen met betrekking tot de Pa Kua?

Je bepaalt eigenlijk al direct of deze ruimte wel voor jou geschikt is. Ben je compatibel met je woning? Haal je in deze ruimte het meeste uit je potentie? Is deze ruimte het beste voor jouw gezondheid, je relaties maar ook voor jouw financiële positie? Krijg je hier energie van of kost het jou energie als je hier langdurig zal verblijven? In goede Feng Shui moet alles om ons heen in harmonie zijn. En dat kun je het beste bepalen als je alle diepgaande berekeningen hebt uitgevoerd.

Wat doet de Westerse stroming dan anders? Die houdt geen rekening met de compatibiliteit tussen de ruimte en de bewoner(s). Vaak wordt in de analyse alleen de Pa Kua (energiemap) op het huis gelegd en de best passende kleuren en materialen bepaald. Maar ook hier zie je duidelijke verschillen in de toepassing.

De Pa Kua neerleggen

In de traditionele Feng Shui wordt de Pa Kua zo neergelegd, dat deze overeenkomt met de ware windrichtingen afgelezen op het kompas. De positie van de voordeur zal de ware windrichting onthullen. Bijvoorbeeld het Zuiden (ROEM hoek, VUUR element, kleur rood) of Zuidwesten (RELATIE hoek, AARDE element, kleur beige).

Bij Westerse Feng Shui geldt voor een huis dat de voordeur/voorgevel altijd aan de Noordkant ligt. Of dit in werkelijkheid zo is of niet. Heeft dus ook consequenties voor de rest van de woning!

Dus kan het voorkomen dat de Pa Kua zo op je huis wordt neergelegd, dat bijvoorbeeld binnen de traditionele Feng Shui het Zuidoosten, jouw WELVAART hoek – HOUT element, (waar jouw inkomen / geldgeluk bepaald wordt) zich bij de voordeur bevindt. Zie de afbeelding onder.

Echter binnen de westerse / moderne methode kan ditzelfde gebied ineens als VRIENDEN hoek – METAAL element, (rechts onder van het huis) worden aangemerkt. Dit omdat de voordeur rechts vanuit het midden van de voorgevel ligt.

Het advies is dan om in dit gebied (volgens de westerse methode) metalen voorwerpen te plaatsen, kleur wit en grijs om de energie van het METAAL element te versterken. Maar zoals je begrijpt, is volgens de traditionele methode gebleken dat deze hoek juist jouw welvaart bevordert en staat voor het element HOUT (bloemen, planten, kleur groen en bruin, etc.).

Zodra je hier met METAAL gaat werken…. nou dan weet je gelijk wat er met je financiële positie binnenkort gaat gebeuren. Juist, je vernietigt de boel helemaal zelf. METAAL element is namelijk destructief voor HOUT (volgens de 5 elementen theorie).

Conclusie; Kies 1 stroming als je aan de slag gaat met Feng Shui

Je ziet nu zelf dat er duidelijke verschillen zijn tussen de oude en nieuwe benadering. Mijn advies is daarom om nog voordat je aan de slag gaat met Feng Shui, eerst een bewuste keuze te maken met welke methode je wilt werken. Verzeker jezelf ervan, dat deze jou de gewenste resultaten zal brengen. Laat niets aan toeval over, maar neem je lot in eigen handen.

Als je naar een specialist gaat, wil je ook eerst weten of zijn / haar methoden werken en de ervaringen van een aantal referenties kennen? Wees niet bang om dit ook aan je Feng Shui expert te vragen.

Door Wena Brussaard van FengShui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis FengShui Journaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *